Friday, March 13, 2009

Raja Dr. Nazrin lancar buku 'The Malay' karya Anthony Milner

Pada 10 Mac 2009 Duli Yang Teramat Mulia Raja Dr. Nazrin melancarkan buku "The Malays" karya ahli akademik Australian National University, Prof. Anthony Milner di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Apa yang menariknya ialah buku tentang Melayu ditulis oleh seorang bukan Melalu dan bukan warga negara. Buku tersebut duitulis turut mengambil pandangan beberapa sarjana UKM.
Prof. Anthony Milner telah memilih UKM sebagai tempat untyuk melancarkan buku beliau. Majlis tersebut dianjurkan oleh Institut Kajian Etnik(KITA), UKM.

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah mengingatkan orang Melayu tentang kewujudan usaha radikal oleh pihak-pihak tertentu untuk mengubah resipi kekuatan bangsa Melayu.
Baginda bertitah, resipi yang mahu diubah itu terdiri daripada faktor-faktor agama, bahasa dan budaya di bawah naungan dan perlindungan raja-raja Melayu serta termaktub dalam Perlembagaan.
Baginda menegaskan, dalam konteks bangsa Melayu di negara ini, resipi kekuatan itu merujuk kepada elemen utama penyatuan dan kekuatan bangsa.
"Hari ini telah timbul usaha-usaha radikal daripada kalangan yang tidak mendalami muslihat di sebalik yang tersirat yang mahu mengubah resipi tersebut,'' titah baginda.
Raja Nazrin bertitah demikian ketika melancarkan

buku The Malays karya ahli akademik Australian National University, Prof. Anthony Milner di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini hari ini.
Raja Muda Perak bertitah, keterusan hidup atau survival Melayu sebagai satu bangsa bergantung beberapa faktor yang selama ini memberikannya identiti dalam bentuk agama, bahasa dan budaya.
Titah baginda, ia termasuk budaya bernegara dan berkerajaan yang berpegang kepada prinsip rakyat beraja dan negeri bersultan.
Baginda bertitah, betapa malangnya bangsa apabila berlakunya tindakan yang mahu menghapuskan tradisi dan meruntuhkan institusi Melayu.
"Betapa terancam survival bangsa apabila tradisi dan institusi tidak lagi dihormati dan disifatkan sebagai antitesis kepada pemikiran rasional, permodenan dan sains.
"Betapa malangnya apabila generasi yang cetek terhadap latar belakang sejarah mengaitkan tradisi sebagai amalan jahiliah, tahyul dan dogmatik," titah baginda.
Raja Nazrin bertitah, dalam mengharungi gelombang globalisasi dan menghadapi dinamik politik yang sedang melanda, bangsa Melayu kini di persimpangan jalan dan menghadapi dua kemungkinan.
Titah baginda, kemungkinan pertama ialah bangsa Melayu akan terus bertahan, berkembang dan kuat serta dihormati dan diiktiraf sebagai rumpun bangsa yang agung di dunia global.
Kemungkinan kedua, titah baginda, ialah bangsa Melayu hanyut dalam gelombang globalisasi, menjadi lemah kerana akar budaya dan tradisinya telah dicabut malah pemikiran, gaya hidup dan nilai-nilai budaya bangsa makin disisihkan.
Sehingga akhirnya, baginda bertitah, Melayu itu akan pupus dan tinggal sebagai nama dan cerita yang terkandung dalam hikayat-hikayat lama.
Pada ketika itu, Raja Nazrin bertitah, tiada lagi minat untuk dilakukan kajian sosiopolitik dan sosioekonomi bangsa Melayu secara dinamik.
Baginda bertitah, kalau masih ada pun yang berminat mengkaji bangsa Melayu, ia mungkin terbatas kepada sejarah kejatuhan atau lebih tertumpu kepada aspek antropologi dan arkeologi bangsa Melayu yang hanya tinggal dalam sejarah.
"Untuk itu, perlulah bangsa mengambil renungan akan kisah kebodohan Pak Kadok, memiliki ayam sabung yang hebat lalu dipermainkan oleh pihak lawan.
"Akhirnya Pak Kadok menyerahkan ayam sabung kepada lawan, Pak Kadok sekadar bersorak menang sabung sedangkan kampungnya telah digadai," titah baginda.

(dipetik dari Utusan Malaysia 11 Mac 2009)

Bergambar selepas majlis pelancaran, di hadapan Bangunan Canselori UKM. Saya dan Prof. Dr. Kamaruzzaman Sopian yang kedua-duanya dari Parit, Perak berdiri di belakang Raja Nazrin dan Tuanku Zara Salim. Duduk bersebelahan dengan Tuanku Zara Salim ialah Prof Dato' Dr. Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahbuddin (Naib Canselor UKM), di kanan sekali, Prof. Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin Pengarah KITA, nombor tiga dari kanan ialah Prof. Anthony Milner. Sebelah kanan Raja Nazrin ialah Tan Sri Mazlan Pengerusi Lebaga Pengarah UKM, Raja Datuk Ashman Shah (Raja Kechil Tengah, Perak), Dato' Dr. Mahmood(suami NC), Prof. Dato' Dr. Mohamad Razak(TNC HEP), Prof. Dr. Rahmah Mohammad (TNC HEPI).

No comments: