Sunday, August 23, 2009

Pertemuan di Bali: IMEN & LIPI

IMEN telah menjalinkan hubungan kerjasama dengan LIPI bandung dalam penyelidikan mikrolektronik dan sensor pada tahun 2007 di mana 1st Joint Seminar telah diadakan di LIPI Bandung. Sebelum dari itu saya telah diundang oleh Prof. Dr. Masbah Saregar untuk memberikan ucapan kunci (pembicara kunci) tentang perkembangan penyelidikan MEMS dan elektronik di Malaysia dalam Seminar yang dianjurkan oleh LIPI di Hotel Jayakarta, Bandung pada tahun 2003. Saya juga telah dibawa meninjau kemudahan penyelidikan di LIPI dan ITB. Sejak dari itu usaha untuk merealisasikan kerjasama telah diusahakan dan hanya terlaksana pada tahun 2007 ianya terlaksana dengan rombongan dari IMEN ke Bandung. Pada masa itu satu surat hasrat untuk melakukan kerjasama khususnya dalam bidang MEMS dan sensor. Salah satau bentuk kerjasama ialah dengan mengadakan semnar bersama setiap tahun yang dianjurkan secara bergilir-gilr antara IMEN dan LIPI.
Tahun 2008, merupakan tahun giliran IMEN untuk menjadi tuan rumah, dan seminar telah diadakan di UKM. Seramai 20 orang dari LIPI telah datang ke IMEN untuk berseminar dan mengadakan perbincangan kerjasama penyelidikan dalam bidang yang mempunyai kesamaan tetapi memerlukan perlengkapan.
Tahun 2009 pula adalah giliran LIPI menjadi tuan rumah, dan mereka telah mengembangkan seminar tersebut kepada beberapa insitusi di Indonesia. Kali ini ini pulau percutian iaitu Bali telah dipilih sebagai vanue seminar tersebut. Seramai 10 delegasi dari IMEN telah berlepas ke Bali. Sempena seminar tersebut, satu surat hasrat(LOI) untuk penyelidikan dalam bidang optical communiaction turut dimetrai di antara IMEN dan Pusat Penelitian Elektronika dan Telekominikasi(PPET), LIPI. Tarikh seminar tersebut adalah satu hari selepas perayaan kemerdekaan Republik Indonesia, jadi seluruh Indonesia dalam suasana perayaan, dengan bendera dipasang Indonesia di mana-mana.
Sebelum seminar bermula semua peserta telah menyanyikan lagu kebangsaan Indonesia dengan penuh semangat.

Menyanyikan lagu Dirgahayu Indonesia


Di akhir seminar pihak LIPI telaha mengatur kunjungan ke beberapa tempat menarik di Bali selaian dari Pantai Kuta, seperti Kebun Raya yang juga kepunyaan LIPI, Tanah Lot untuk menyaksikan sunset, Ubud, Sanur, dan lain-lain.

Tanggal 20 Ogos merupakan hari kelahiran saya, jadi semasa makan tengahari di restoran Natrabu, Sanur, saya telah dikejutkan dengan tiba-tiba muncul kek harijadi. Sebanyak 4 batang lilin telah dipasang. Apabila ditiub padam dan menyala semula kerana bilangan lilin tersebut tidak cukup agaknya?

Semasa di Sanur, saya mendapat sms dari student saya di IMEN, bertanya sama ada saya akan datang ke IMEN pada 21 Ogos nanti kerana saya sampai KLIA jam 2.30 pagi. Petang itu saya datanglah ingatkan ada perkara penting nak bincang sebab saya ada meminta mereka menyedia maklumat untuk paten (Awin) yang saya sms semasa di Bali. Rupanya mereka nak buat kejutan kek coklat. (gambar bawah sekali). Terima kasih semua..
Tahun 2010 adalah giliran IMEN untuk menjadi tuan rumah. Di mana akan diadakan masih belum ditetapkan. Kemungkinan Pangkor, Penang atau Langkawi atau PD.

2 comments:

jumrilyunas said...

Langkawi terlalu jauh, Penang sudah pernah tapi bolehlah, PD sudah sering, Pangkor boleh balik kampung sekali prof dan pastinya seronok.

Prof. Dr.Burhanuddin Yeop Majlis said...

Pangkor, bearti mereka harus sampai KLIA awal dan langsung naik bas ke Lumut. Boleh difikirkan.