Monday, June 22, 2009

Kerajaan Perpaduan Bukan Idea Baru, tetapi sekadar Omongan Politik

Cadangan pembentukan Kerajaan perpaduan oleh Presiden PAS bukanlah suatu cadangan yang baru. Sememangnya Kerajaan Malaysia sejak dari dulu lagi dibentuk berasaskan perpaduan. Parti Perikatan adalah merupakan paduan tiga parti UMNO, MIC dan MCA yang mewakili tiga kaum utama di negara ini. Seterusnya BN yang terdiri dari banyak parti semasa penubuhan iaitu UMNO, MIC, MCA, PAS, Gerakan, PPP, USNO, PBS, PBB, PBDS dan lain-lain.
Dalam kontak Malaysia kita boleh kategorikan perpaduan kepada dua, iaitu (1) perapaduan di kalangan rakyat yang berbilanag kaum dan (2) perpaduan dalam setiap kaum utama. Oleh sebab peratusan setiap kaum tidak sama di mana Melayu merupakan majoriti, diikuti Cina dan India, maka perpaduan bagi kaum yang majoriti adalah sangat penting di samping perpaduan dalam kaum lain. Ini kerana pepecahan dalam kaum majoriti boleh menyebabkan perpaduan antara kaum kurang stabil.
Bagi setiap kaum, tidak pernah ada perpaduan 100%. Jika satu kaum tersebut terbahagi sama banyak akan menjadikan keadaan tidak setabil. Orang Melayu yang merupakan majoriti tidak boleh mempunyai dua atau lebih kumpulan yang sama banyak, dengan kata lain salah satu kumpulan mestilah dominan. Jika tidak ia dikatakan perpecahan. Sekarang orang Melayu sudah ada tiga parti, UMNO, PAS dan PKR (PAS dan PKR walaupun tidak mengangap parti Melayu, tetapi hakikatnya adalah parti Melayu dari segi majoriti ahli).
UMNO lahir hasil daripada perhimpunan pertubuhan dan persatuan persatuan orang-orang Melayu di seluruh Semenanjung Tanah Melayu pada 11 Mei 1946.
Daripada UMNO inilah pula lahirnya Pas yang ditubuhkan pada 1950 iaitu hasil daripada Seminar yang dianjurkan oleh UMNO di Muar, Johor bagi mencari jalan untuk menyatu-padukan alim ulama supaya perjuangan UMNO untuk menegakkan agama Islam menjadi lebih berkesan. Nama sebenar yang diberikan oleh persidangan ini kepada Pas ialah Persatuan Islam Se Tanah Melayu dan ia menjadi salah satu sayap UMNO untuk memperjuangkan kedudukan Islam di negara ini. Ia dipimpin oleh Tuan Haji Ahmad Fuad Hasan yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO.
Pas mula mengasingkan dirinya daripada UMNO apabila Datuk Onn mengundur diri daripada UMNO dan Haji Ahmad Fuad seorang penyokong kuat Datuk Onn kalah dalam pertandingan merebut jawatan Presiden UMNO. Tunku Abdul Rahman memenangi jawatan itu dan sejak daripada itu, Tuan Haji Ahmad Fuad yang kekal menjadi Yang Dipertua Pas mula mengambil langkah membawa Pas keluar daripada UMNO.
PAS ialah parti politik serpihan daripada UMNO. Apabila ketuanya Tuan Haji Ahmad Fuad selaku Pengerusi Biro Agama UMNO kalah dalam pertandingan melawan Tunku bagi merebut jawatan Yang Dipertua Agung (Presiden) UMNO pada 25 Ogos 1951, ia keluar daripada UMNO dan menubuhkan parti politik baru pada 16 September 1951, iaitu PAS.
PAS menyertai Barisan Nasional selepas peristiwa berdarah 13 Mei 1969. Pada tahun 1973 PAS bersama UMNO dan MCA dalam Kerajaan Campuran di Kelantan dan pada tahun 1974 PAS menyertai Barisan Nasional. Semasa UMNO melancarkan Dasar Ekonomi Baru bagi merealisasikan agenda Melayu di dalam pembangunan negara, PAS turut menyokongnya. Krisis politik di Kelantan menyebabkan PAS terkeluar daripada Barisan Nasional dalam tahun 1977. Perjuangan membela bangsa Melayu sudah tidak relevan lagi untuk PAS, kerana perjuangan itu telah diisi sepenuhnya oleh UMNO. Oleh itu PAS telah mempertaruhkan agama, halal haram, syurga dan neraka menjadi taruhan.
Dr. Mahathir pernah mengatakan PAS lebih bahaya dari Komunis sekitar tahun 1978. Jawapan beliau apabila ditanya ialah kerana dalam Islam memfitnah itu lebih bahaya dari membunuh. Pada masa itu pengganas komunis banyak membunuh dan PAS terutama di Pantai Timur banyak menyebabkan Melayu keliru dan berpecah belah kerana fitnah yang yang dilakukan oleh orang PAS. Sekarang Tuan Guru Nik Aziz pula kata UMNO macam komunis, tapi UMNO lah yang tidak bersetuju bekas Ketua Parti Komunis Malaya, Ching Peng balik, tetapi Sdr Anwar pula bersetuju untuk mendapat sokongan kaum tertentu.
Apabila Anwar Ibrahim terkeluar dari Kerajaan dan UMNO, PAS telah mengambil peluang sepenuhnya menggunakan isu untuk mendapatkan sokongan.
Sekarang, UMNO kelihatan tidak segagah dulu, PAS dan PKR semakin menonjolkan kekuatan. Sebenarnya PAS tidaklah sekuat mana, tetapi PKR yang diterajui oleh Anwar Ibrahim yang mempunyai karisma telah mendapat sokongan kuat orang Melayu dan bukan Melayu dalam PR12. Kebetulan Kerajaan yang ditunjangi UMNO telah menunjukkan prestasi lemah sebelum pilihan raya ke-12.
PAS merasakan UMNO memerlukannya terutama dalam keadaan sekarang, seperti apa yang berlaku di Perak. Memang UMNO telah mengajak PAS bekerjasama dalam membentuk Kerajaan Perak, tetapi PAS menganggap itu adalah helah UMNO yang mahukan semula kuasa. Tetapi UMNO Perak membenarkan PAS terus jadi MB, yang penting berkerjasama dengan UMNO demi perpaduan Melayu. Jika PAS boleh bekerjasama dengan DAP yang jelas bertentangan ideologi, perpaduan dang UMNO bukan sesuatu yang mustahil.
Apabila Hadi Awang menyuarakan hasrat pembentukan Kerajaan Perpaduan, UMNO telah melihatnya sebagai suatu yang baik jika benar-benar ikhlas. Mungkin Hadi Iklas, tetapi PAS tidak, mungkin juga Hadi sekadar melontarkan idea untuk menguji sama ada ahli PAS bersedia atau mahu melihat reaksi BN khususnya UMNO. Tuan Guru Nik Aziz yang pernah menjadi wakil rakyat BN semasa PAS dalam BN dahulu menentang keras idea Hj. Hadi. Pada tahun 1974, Nik Aziz mengatakan kemasukan PAS dalam BN merupakan sutu mikmat, tetapi telah tidak berminat pula dengan idea Hj. Hadi. Sebabnya barangkali, kerana beliau merasakan sudah mempunyai pasangan yang kuat iaitu PKR dan DAP untuk membentuk Kerajaan alternatif kepada BN dalam PRU13 nanti. Anwar Ibrahim memang tidak setuju dengan idea untuk berpadu dengan UMNO kerana partinya ditubuh untuk melawan UMNO, tujuan yang lain hanya ditambah-tambah. Kalau berpadu, ia bertentangan dengan hajatnya untuk menjadi PM dan menumbangkan BN khususnya UMNO.
Lontaran idea Hj. Hadi tentang Kerajaan Perpaduan akan dijadikan modal kepada PAS dan PR untuk kempen. Jika UMNO menolak idea tersebut, PAS akan mengatakan UMNO menolak perpaduan, dan itulah jawapan yang diharapkan oleh PAS. Tetapi UMNO mengatakan bersedia dan menerima idea tersebut, iaitu jawapan yang tidak diharapkan oleh PAS. Maka sekarang UMNO dituduh tidak ikhlas dengan keterbukaan untuk berbincang tentang idea tersebut.
Sebenarnya selagi PAS berpakat dengan PKR dan DAP, idea tersebut tidak mungkin menjadi kenyataan. Walau bagaimanapun, yang menentukan siapa Kerajaan ialah rakyat tanpa mengira mereka ahli parti mana, kerana semasa mengundi ahli UMNO boleh mengundi PAS dan orang PAS juga boleh mengundi BN kecuali ahli parti yang tegar. Rakyatlah yang memilih dan membuat penilaian kumpulan parti manakah yang akan mentadbir negara.
Dalam mana-mana Kerajaan, parti pembangkang memang perlu ada untuk membuat teguran, tetapi apa yang berlaku sekarang sudah boleh menyebabkan perpecahan kerana berparti untuk kepentingan peribadi. Ada yang mengatakan ahli UMNO yang banyak kepentingan peribadi, tetapi di satu pihak lagi pun begitu, malah lebih dari itu kerana parti ditubuh untuk kepentingan sendiri. Maka sekarang soal perpaduan dalam kaum adalah relevan untuk dibincangkan supaya ada kumpulan yang dominan yang dapat mewakili kaum tersebut, UMNO atau PAS.
Terdapat kenyataan nakal yang mengatakan Kerajaan sekarang adalah boneka Dr. Mahathir sama seperti di Perak, dulu Nizar adalah boneka Ngeh dan Nga dari DAP. Tetapi kalau pun ya, adalah lebih baik jadi 'boneka' bekas PM yang dihormati seluruh dunia dan terbukti telah membangunkan Malaysia daripada menjadi boneka orang yang tidak pernah ada pengalaman dan bersifat perkaum sempit.
Akhir sekali apa yang lebih penting ialah Negara dapat dipimpin dan ditadbir dengan baik untuk kemakmuran semua rakyat Malaysia. Kepentingan Negara dan rakyat hendaklah diutamakan. Dalam keadaan sekarang, saya merasakan perpaduan PAS dengan BN adalah lebih baik daripada perpaduan PAS dan UMNO (atau PAS masuk UMNO) kerana PKR sudah ada sebagai pengimbang parti majoriti kaum Melayu. Perapaduan PAS dengan UMNO boleh mengundang salah faham parti komponen BN yang lain.

1 comment:

Cicit Yeop Majlis said...

Saya sangat tertarik dengan keratan akhbar lama di atas. Kalau boleh nak tahu akhbar apa dan tarikhnya sekali.